5 tips efter en mobilfri helg

Mobilförbud skylt

Hur klarar vi ständigt uppkopplade och tillgängliga människor en helg utan mobiltelefon? För första gången sedan 1998 har jag precis upplevt detta och insett att jag reflexmässigt sträckte mig efter telefonen (minst) 39 gånger i jakt på svar eller de senaste uppdateringarna. Att vara utan mobil blottar tveklöst ett mindre charmigt beteende. Jag kan varmt rekommendera alla att uppleva det.

Efter en intensiv höst på Comprend och ett par extra digitala arbetsveckor inför förra veckans Sime HR Summit utforskade jag i helgen det som allt fler menar är nästa stora ämne inom den digitala utvecklingen – nämligen förmågan att koppla ned. När allt är uppkopplat har behovet av att filtrera, sortera, stänga av och vara mentalt närvarande i stunden aldrig varit större. Det är många överens om, men jag är den första att medge att det inte är helt lätt. Själv bestämde jag mig för att vara nedkopplad mellan fredag kl. 18.30 och måndag kl. 08.00, en stark kontrast till min annars mycket digitala vardag.

Så mycket saknade jag mobilen

Att plocka bort mobilen blottar våra impulser tydligt. För att hålla koll noterade jag t.ex. under helgen varje gång jag ville använda mobilen. För reflexmässig nyfikenhet som att kolla Instagram eller twittra, eller för att möta ett faktiskt behov som att kolla vädret, busstabellen, lyssna på musik eller ta kort. Hade jag räknat med de omedvetna impulserna hade det nog blivit fler, men så här ser det ut:

Hela helgen: 39 gånger (varav 23 gånger var mellan fredag kväll och lördag förmiddag!)
Söndag kväll: Bara ett fåtal gånger
Måndag morgon: Ingen brådska att kolla mobilen, väntade tills jag gick hemifrån

Som med alla vanor var det svårast i början men sen blev det lättare. Det man inser är hur mycket av ens vardag som styrs via mobilen. Jag skriver t.ex. alla mina anteckningar i Evernote, mestadels via mina mobila enheter, och all min musik utgår från mobilen och Spotify.

Är mobilfritt en bra idé?

Jo, för samtidigt som det är svårt att först vänja sig så är det befriande att för en stund inte ha eller kunna få alla svar. Impulserna att använda mobilen hade nästan försvunnit på söndagskvällen. Slutsatsen är att jag starkt rekommenderar en nedkoppling då och då. Att lägga undan mobilen gjorde mig inte helt oväntat mer närvarande och avstressad och garanterat till en bättre pojkvän (jag ska erkänna att hela idén om en nedkopplad helg har jag att tacka min flickvän Anna för). Om vi vet detta, varför är det så svårt att agera därefter? Att vid middagar, frukostar, kaffepauser och inväntan på spa-behandlingar under helgen se på när andra par och personer sitter försjunkna i sina mobilen blev en extra rolig och intressant aha upplevelse. Konstaterar att det inte är speciellt charmigt. Testa själva.

Tips för att pausa mobilen

Här är fem idéer och tips för att ta paus från mobilen.

  • Planera in mobilfria (och internetfria) helger då och då (och åk helst bort samtidigt, jag var på Hasseludden Yasuragi och det hjälpte garanterat)
  • Inför en regel om att morgonen och kvällen är mobilfria tider (och stäng av notifications då)
  • Undvik mobilen i sängen – lägg mobilen i ett annat rum och skaffa en annan väckarklocka
  • Bestäm mobilfria zoner i hemmet, t.ex. sovrummet eller – handen på hjärtat – varför inte toaletten?
  • Gå regelbundna långpromenader utan mobilen (och ska du ta kort, ta med digitalkameran)

Testa och se hur det känns!

Som person jag en nyfiken stark förespråkare för ständig uppkoppling, det ger enorma fördelar för hur vi till exempel kommunicerar eller är mer produktiva i arbetslivet och det skapar helt nya affärsmöjligheter. Idag bygger hela mitt jobb på Comprend och Sime på denna positiva utveckling. Samtidigt utforskar vi fortfarande hur vi som människor ska hantera uppkopplingen och jakten på klarhet lär ge olika svar för olika människor. Nyckeln tror jag ligger i att vara nyfiken och samtidigt utveckla förmågan att koppla på och av. Vi lär få se fler resorts fokuserade på nedkoppling och fler kurser i personlig nedkoppling. Jag vill inte byta bort mitt uppkopplade liv men jag ska se till att det inte dröjer 16 år till innan jag tar paus från mobilen nästa gång.

Visst antar du utmaningen att också ta en paus?

Lycka till!

En kommentar

  1. Pingback: Dags för digital time out |Sara Hernandez

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>