Delårsrapport arbetsåret 2016 – hur gick det?

Success-Failure-Sign-560x302

Har du utvärderat ditt första arbetshalvår 2016 ännu? Det måste du! Skämt och sido, sannolikt har du gjort det på något plan, om du har haft semester i sommar. Poängen är att vi ofta har höga ambitioner i början av året men sen ofta glömmer att följa upp. Tänk om det inte gått som vi tänkt oss?! Jag är en förespråkare av att alla borde göra egna kvartalsrapporter. Precis som du kanske gör, brukar jag varje sommar utvärdera hur årets första 6 månader har gått och vad som blir viktigt för nästa halvår (samma görs över jul/nyår). Här är min delårsrapport samt mina tips till DIG med höga ambitioner för hösten.

2016 – höga ambitioner!

Vill du uppnå din fulla potential och ambition? Det vill jag och det hoppas jag du också vill! Jag hade stora ambitioner för 2016. Jag skulle ta rejäla grodhopp, jobba mer medvetet mot mina mål, hitta större fokus och få mer energi. 2016 skulle be mer nybyggarenergi, det där magiska man känner när man arbetar hårt för att uppnå något speciellt. Året utnämndes till Builders Year, något du kunnat läsa om på bloggen.

Läs: Vad är dina löften 2016?

Läs: Detta blir årets stora tema

Läs: Fem viktigaste löftena för 2016

Satte du också mål och nyårslöften för ditt arbetsår? Bra i så fall! Hoppas ambitionerna var HÖGA, för det förtjänar du, jag och alla. Tyvärr kräver det mycket jobb, men lägger man ned energin så sticker man ut mot andra som inte orkar. Bakom mitt årstema Builders Year låg mycket tanke om vad jag vill ha mer av i mitt arbetsliv; framförallt mer energi och en känsla av att jag inte är en passagerare utan att jag arbetar mer aktivt och medvetet för att kunna, orka och hinna uppnå det jag vill.

Så här gjorde jag min plan och så här gick det. TIPS: Har du inte gjort en plan för 2016 kan du använda detta för att göra en för hösten! Varför delar jag med mig av detta? Jo för att vi borde hjälpa varandra och inspirera varandra mer i arbetslivet. Hoppas du vill inspirera mig tillbaka.

Ställ rätt frågor

Oavsett löfte eller fokus (i mitt fall om nybyggarenergi), jag började med att ställa fyra frågor till mig själv som jag lärt mig är konstruktiva när man funderar framåt. Testa själv!

 1. Vad vill du uppnå? (Vad vill du ha/vart vill du komma)
 2. Vad krävs för att ta dig dit?
 3. Vad är du villig att göra?
 4. Hur mycket av det gör du redan?

Vill jag bli befordrad, byta jobb, bli entreprenör, tjäna mer pengar eller bli branschens mest erkända expert? Det kan vara några mål och ambitioner – kanske precis de du väljer mellan? Då behöver du kanske ta mer hjälp, investera lite egna pengar, jobba mer och smartare? Jag insåg att jag behövde göra det. Är jag villig att gå upp 05.30 för att hinna mer? Vara hårdare (och jobbigare) med min egen tid, skippa möten, skjuta ut mig i projekt, mäta allt jag lägger tid på och inte slaviskt kolla mailen dygnet runt? Ja alla de grejerna var jag villig att göra och några saker gjorde jag inte i januari i år men det gör jag nu. Som sagt, en mycket bra övning. Testa!

Sätt tema och löften för att hålla ditt fokus

Efter lite svettandes med frågeövningen satte jag ett fokus och tema. Builders Year. Det är så jag fungerar, ett tema eller uttalat fokus hjälper mig hålla ögon på bollen. Gör ett helt koncept av det vet ja!

Jag insåg också att jag behövde sätta riktlinjer eller ja – löften – för mig själv för att lyckas hålla fokus. Det blev fem löften som skulle påminna mig att ”hålla kursen” och skapa framdrift och energi. Kanske du kan inspireras av några (innan du sätter egna!).

 1. Kom igång med det lilla: handlar om att inte skjuta upp saker utan att komma igång med delmoment här och nu.
 2. Öva mig i att göra nytt: handlar om att sätta mig i situationer där jag gör nya saker , testar saker och är kreativ.
 3. Stop doing shit I hate: handlar om att eliminera tids- och energitjuvar och sådant jag inte tycker om att göra.
 4. Håll fasta rutiner och ritualer: handlar om att goda vanor inte kommer per automatik och rutiner behövs.
 5. Ställ oftare frågan ”varför?”: handlar om att orka ställa frågan varför något ska göras och vad det ger för resultat.

Påminn och följ upp

För att påminnas om löftena satte jag även symboler för varje löfte som bakgrundsbild på min mobiltelefon (som alltid är med mig). Läs mer om löftena här. Jag har också gått tillbaka regelbundet och läst mina löften och mina inlägg från i början på året. I efterhand skulle jag ha velat ha en coach eller liknande eller en ”Siri” som ringer mig regelbundet och påminner, frågar, utmanar, peppar. Tidigare år har jag varit duktigare på att skriva dagbok som jag sedan kunnat gå tillbaka till, väldigt bra övning. Detta är jag sämre på nu (bättring!). Andra vet jag gör mood boards och ha de framme hela tiden. Har du det? Jag borde i vilket fall testa det.

Hur gick det då?

Om jag faktiskt gjorde en riktig delårsrapport skulle det på framsidan nog stå ”Stolt men inte nöjd” eller ”Nöjd men inte klar”. Så är det, jag är totalt sett både nöjd och missnöjd. Hur är det för dig?

Några saker jag lyckats med:

 • Höjt min energinivå och produktivitet totalt sett, mätt i intäkter, beläggning och lönsamhet i min arbetsroll (kan tyvärr inte ge några siffror men en fördubbling är en modest indikation)
 • Blivit duktigare på att mäta och följa upp saker i punkt ett
 • Slutat gå på alla interna möten
 • Hårdare granskat värdet av externa möten
 • Eliminerat nästan alla långa möten
 • Avslutat saker som inte är värda att göra (projekt, satsningar, uppgifter)
 • Blivit duktigare på min ”task management” (att lista, spåra och bocka av uppgifter)
 • Eliminerat eller delegerat små saker eller saker jag inte gillar (finns fortfarande en del kvar!)
 • Hittat rutin där jag går upp 05.30 varje dag i veckan (för att få mer tid) och alltid tränar på morgonen (mindre risk att något händer som ändrar dina planer)

Totalt sett är jag nöjd med att ha börjat jobba för att maximera min energi, få mer nybyggarenergi och jobba mer medvetet mot det jag vill uppnå/bygga. Men det finns mycket, MYCKET kvar att göra. Tur att året fortfarande har ett par månader kvar!

Tips: Här kan du läsa om fler produktivitetstips för möten.

Saker att jobba med andra halvåret

Det löftet jag har hållit sämst är att öva mig i att göra nytt, att utsätta mig för mer nya situationer och öva min kreativitet. Helt klart fullkomligt underkänt faktiskt. Återkommer med lista på nya saker att testa i höst, när jag ska bli bättre på att hålla detta löfte.

Jag har också hållit emot (medvetet/omedvetet) med att delegera/outsourca saker som jag inte är bäst på eller gillar att göra. Vet inte varför. Ibland lurar jag mig själv att jag gillar något, men i själva verket när jag sitter med det är det ofta inte det jag är menad att göra. Detta kan t.ex. handla om att göra research, förbereda presentationer, skriva offerter.

Framförallt ska jag fortsätta göra både stora och små förändringar i min arbetssituation för att få mer energi. Jag ska utsätta mig för fler miljöer där nybyggaranda, energi och kreativitet flödar. Möta och jobba med fler människor, projekt och möjligheter där detsamma genomsyras. Själv bygga mer och vara mer kreativ i det jag gör. Vill du också ha mer energi och känna nybyggarandan igen (om du en gång har känt den vill du nog det!), då behöver du nog göra likadant. Låt oss göra det ihop och påminna varandra.

Så, det är drygt fem månader kvar och jag (vi!) ska göra det bästa och mesta av det. Lika bra att sätta igång, och jag är helt säker på att dessa månader kommer vara de mest energigivande månaderna på länge. Det är nu våra höga ambitioner ska ställas på sin spets.

Lycka till!

Tips: Dessa inspirerar i arbetslivet

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>