Fem viktigaste löftena för 2016

photo-1429051781835-9f2c0a9df6e4

DEL 3: Nu fortsätter bloggserien #mittarbetsår om nyårslöften, årsteman och fokus i arbetslivet (och livet) 2016. I inlägg ett och två fick du frågan om dina ambitioner för det nya året och vilket fokus och tema ditt 2016 ska ha. Utifrån mitt eget fokus och tema ”Builders Year” har jag tagit fram fem nyårslöften som ska hjälpa mig att hålla mitt fokus. Vilka löften har du för att hjälpa dig hålla fokus under 2016?

Fem enkla löften för 2016

Som jag skrev om i seriens andra inlägg är mitt fokus för 2016 byggande och att skapa en nybyggarenergi. Mina löften för 2016 handlar om att skapa förutsättningar för att åstadkomma detta fokus. Inget annat är viktigare än att öva mig i den förmågan.

Här är respektive löfte med en kort beskrivning. Jag tycker de är ganska enkla. Håller du med?

Löfte 1: Kom igång med det lilla

Mitt första löfte handlar om ”Lilla stegets kraft”, ett uttryck jag lånar från min vän och branschkollega Niklas Delmar. Det handlar om att inte skjuta upp saker utan komma igång med det lilla jag kan göra här och nu. Det handlar om att öva mig i att inte göra i morgon det jag kan göra idag och att bryta ned ambitioner i mindre genomförbara delar. För att åstadkomma en känsla av rörelse, om än i små bitar. Rörelse ger energi!

Löfte 2: Öva mig i att göra nytt

Detta handlar om att sätta mig själv i situationer där jag gör nya saker. Testa, experimentera, bygga, vara kreativ. Jag vet att detta växer mig och ger ny energi. Löftet handlar egentligen om att våga och orka göra nytt, att öva mig i det. Att testa nya saker och och utsätta sig för kreativt arbete är mer krävande än att bara köra på. Heja heja.

Löfte 3: Stop doing shit I hate

Tredje löftet handlar om att eliminera tids- och energitjuvar. Framförallt sådana som är kopplade till saker jag inte tycker om att göra. Just nu jobbar jag aktivt på min ”Not To Do” lista, något min gode vän Per Frykman tillika grundare av Ditt Professionella Rykte konsekvent hävdar är ett av våra bästa produktivitetsverktyg (Per har bl.a. skrivit om det i detta blogginlägg). Att göra saker som jag inte gillar och som stjäl tid och energi passar inte in i min ”Builders Year” kalender. Så är det. Låt mig återkomma till hur topplistan ser ut.

Löfte 4: Håll fasta rutiner och ritualer

Goda vanor kommer inte till mig per automatik. Sannolikt är det så även för dig. Ska jag ha mer energi, må bättre, få mer gjort, ha roligare och bygga mer så behövs det helt enkelt andra rutiner. Detta är nog en av mina största insikter efter att mitt fokus för 2016 blev tydligt. Hur dessa rutiner utvecklas kan jag återkomma till.

Jag har också fått en helt ny nyfikenhet kring andras rutiner. Dela gärna med dig av dina genom att kommentera här eller maila mig tommie.cau@comprend.com. Jag är nyfiken!

Löfte 5: Ställ oftare frågan ”Varför?”

Mitt sista löfte för ”Builders Year” är att bli duktigare på att ställa frågan till mig själv: varför gör jag detta, vad ger det mig? Hur bidrar detta till det jag vill åstadkomma, det jag vill bygga? Det handlar nog om att orka tänka det där steget längre, att medvetet se runt hörnet på vilket resultat något kan ge. Generellt tror jag människan är dålig på att stanna upp och ställa denna frågan. Både i stort och smått.

Genom att anamma ”Lilla stegets kraft”, kapa tids- och energitjuvar, öva mig i kreativitet, hålla genomtänkta rutiner och oftare fråga mig hur det jag gör bidrar till min målbild så hoppas jag kunna hålla det fokus jag satt upp för året. Kommer det hålla? Jag hoppas det, jag vet inte, men det bästa jag kan göra är att komma igång. Därför är klockan återigen ställd på 05.30 i morgon. För det är min nya morgonrutin.

Vad är dina löften för 2016?

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>