Vad är dina löften 2016?

photo-1432753759888-b30b2bdac995

DEL 1: Det här är första inlägget i en serie om nyårslöften, årsteman och fokus i arbetslivet (och livet) 2016. För att det är bra att dela med sig och för att de allra flesta brottas med samma utmaningar. Kanske känner du som jag att ankomsten av ett nytt år är energifyllt, förväntansfullt och att man knappt kan vänta på att komma igång. Vi har idéer, planer, tankar och saker vi vill förverkliga. Vi lovar oss själva en massa saker. Sen blir det inte riktigt som det var tänkt.

Vad funkar för dig?

Vid ett nytt år säger vi ofta hejdå till året innan och in kommer nya friska ambitioner och löften till oss själva om ett bättre och mer framgångsrikt liv. Vad nu det är för var och en. Vi är så förväntansfulla och tänker att detta är året då mycket ska hända. Så snart vi är tillbaka på jobbet kommer sen verkligheten och utmaningen att hålla i och konkretisera, fokusera, genomföra. Hur man sätter upp och genomför målbilder har det skrivits hyllmeter om. Samtidigt tycker jag vi delar med oss för lite om vad som funkar och inte funkar för oss var och en.

I denna serie av inlägg delar jag med mig av fyra frågor som jag ställt mig inför nya året men även om just mitt mitt tema och fokus för 2016 och vilka löften som jag gett mig själv. Det är inlägg som sticker ut jämfört med tidigare inlägg. Men denna blogg handlar bl.a. om framtidens arbetsliv och är det något vi måste bli bättre på för att klara det arbetslivet så är det att bli mer självledande, konstant lära oss nya sätt och att dela med oss mer. Du får gärna dela med dig av dina. Bra, då kör vi!

Bestäm ambitionsnivån 2016

Min första fråga till dig är: Vad är dina ambitioner för 2016? Kort sagt, vill du ha ett grodhoppsår eller ett småhoppsår? Innan årsskiftet frågade jag mig själv vad mina ambitioner för 2016 är, och jag ska vara helt ärlig: jag har STORA ambitioner för 2016. För både arbete och livet i övrigt. Höga förväntningar och massa idéer. Jag vill ta rejäla kliv, s.k. grodhopp, framåt. Det är inte det att 2015 var dåligt. 2015 var ett bra år, men det blev inga grodhopp. Det blev i min värld mer bekväma småhopp, om du förstår. Största risken med ett småhoppsår är att det är bekvämt att bara fortsätta. För STORA ambitioner betyder större krav på mig själv att göra saker för att uppnå dessa nya ambitioner. Vilket är jobbigt och den extra insatsen kommer inte naturligt. Oftast är det nya saker som krävs eller nya sätt att göra saker vi tidigare gjort. Bara en dåre gör samma saker om och om igen och förväntar sig ett annat resultat, som bekant.

Shakespeare

Känner du igen utmaningen? För att ta mig igenom detta har jag fyra frågor som jag ofta återkommer till.

Fyra frågor för att hålla nyårslöftet

Att fundera på sin ambition och samtidigt ställa sig de här fyra frågorna tycker jag själv är kraftfullt. De kommer från en övning som jag gjorde för ett antal år sedan när jag gick igenom en påfrestande utmaning. Sedan dess har de varit en ledstjärna som jag då och då använder. Frågorna är utmärkta när du funderar på fokus, mål och ambitioner inför t.ex. ett nytt år. Allt låter bättre på engelska men här är de på svenska:

  1. Vad vill du uppnå? (Vad vill du ha/vart vill du komma)
  2. Vad krävs för att ta dig dit?
  3. Vad är du villig att göra?
  4. Hur mycket av det gör du redan?

Sista frågan anspelar på det gap som ofta finns mellan det vi gör och det vi behöver göra. Att minska gapet betyder i praktiken att det finns saker vi behöver göra mindre av. Annars får vi inte tid, energi och andra resurser över till det vi borde göra mer av. Om detta handlar även ett av mina löften till mig själv 2016, men mer om det i ett kommande inlägg. Testa de här frågorna på det du tänker på. För mig funkar de på både jobb och privatlivet. Denna serie av inlägg har fokus på arbetslivet 2016 men om du är som jag tänker du nog att livet och arbetslivet hänger tätt ihop. Att ta sig an frågorna är i vilket fall att medvetet ta sig av det man vill uppnå. Och det är just min egen ambition för det nya året.

Lycka till önskar grodan.

Nästa inlägg i serien handlar om det stora fokuset för 2016.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>